Awokado – jak je jeść?

  • View Larger Image Dwie-polowki-awokado-trzymane-na-rekach

To przepyszny uwaga – owoc, a nie warzywo jak niektórzy sądzili. Posiada w sobie wiele cennych witamin i minerałów, w tym m.in. kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu we krwi. Jednak awokado pełne jest wartości odżywczych, a dzisiaj podpowiemy jak wybrać najsmaczniejsze, z czym je jeść i w jaki sposób.

2 najpopularniejsze rodzaje awokado

W sklepach możesz natknąć się na dwie odmiany owocu, które mimo wszystko można bez problemu od siebie odróżnić.

  • Awokado fuerte – z wyglądu przypomina gruszkę o ciemnozielonym kolorze, a także jest stosunkowo tańsze do drugiej odmiany. W smaku natomiast wyróżnia się delikatnością, aksamitnością i wyczuwalnym posmakiem olejów roślinnych, a więc generalnie ich konsystencja jest bardziej kremowa.
  • Awokado hass – jest dużo popularniejszym rodzajem, ale za to droższym. Kształtem bardziej odpowiada owalowi, natomiast kolor jest porównywalny do ciemnego fioletu czy nawet brązu, w zależności od stopnia dojrzałości. Smak z kolei jest bardziej orzechowy i intensywniejszy.

Jak wybierać najsmaczniejsze awokado?

Tutaj na pierwszy rzut oka, a właściwie dotyk liczy się miękkość owocu. Po delikatnym ściśnięciu na skórce powinny pozostać niewielkie odciski naszych palców. Jeśli awokado jest zbyt miękkie, oznacza, że jest przejrzałe, co rozpoznasz także po ciemniejszej barwie po rozkrojeniu. Natomiast jeśli jest ono mocno twarde, powinieneś poczekać z jego spożycie aż do momentu zmięknięcia, by cały owoc zyskał swoją pełnię smaku.

Co do wnętrza awokado, powinno ono bez trudu rozprowadzać się i rozsmarowywać. Pozwoli na to kremowa konsystencja, którą uzyskamy dopiero po dojrzewaniu owocu. W przypadku, gdy zauważysz, że Twoje awokado jest już praktycznie gotowe do spożycia, a nie masz jeszcze na nie ochoty, powinieneś włożyć je do lodówki, co spowolni proces dojrzewania.

Jak jeść awokado?

Samo przygotowanie nie należy do najbardziej skomplikowanych, ponieważ wystarczy przeciąć owoc wzdłuż, następnie przekręcić obie połowy i wyjąć pestkę ze środka. Wówczas można delikatnie łyżeczką wyciągnąć miąższ i rozsmarować go na kanapce jako masło albo jako „danie główne”. Poza tym awokado świetnie nadaje się jako dodatek do smoothies i koktajli czy też można zrobić z niego przepyszne guacamole. Pomysłów jest naprawdę mnóstwo w książkach kucharskich czy w internecie, a na pewno warto od czasu do czasu wzbogacić swoją dietę w te egzotyczne owoce.

A co z pestką?

Czy należy ją wyrzucić? Absolutnie nie, można ją również wykorzystać w swojej kuchni. Trzeba jednak pamiętać, że spożycie dużej ilości zawartych w niej garbników może przyczynić się do powstawania skutków ubocznych. Poza tym warto suchą pestkę zetrzeć na tarce lub w blenderze i dodać przykładowo jako przyprawę do sosów, zup czy innych posiłków. Za sprawą flawonoli będziesz mógł poczuć się lepiej, a zwłaszcza jeśli męczą Cię problemy żołądkowe.