Wszystko o czerwonej herbacie

  • View Larger Image Starsza-kobieta-z-indii-na-plantacji-czerwonej-herbaty

Dawniej niedoceniana, a dzisiaj stanowi powszechny rarytas wśród herbat. Dowiedz się więcej o najpopularniejszej odmianie czerwonej herbaty Pu erh, która powinna na stałe zagościć w Twoim domowym asortymencie. Poznaj jej wszystkie zalety, sposób jej parzenia i sprawdź, kto w szczególności powinien zasmakować w czerwonej herbacie.

Wszystkie właściwości Pu erh

Ta popularna herbata czerwona powstaje w wyniku lekkiej fermentacji, która zostaje przerwana w momencie, gdy listki rośliny zaczynają przybierać delikatnie czerwony kolor. Chińska ludność nazwała ją również smoczą herbatą, ze względu na odcień. Sama w sobie charakteryzuje się nieco ziemistym, a raczej bardziej korzennym smakiem, dlatego idealnie nadaje się dla smakoszy herbat mocno aromatycznych.

Teraz przejdźmy do konkretów, czyli właściwości herbaty Pu erh. Zaczniemy od najczęściej wymienianej korzyści wynikającej z regularnego picia czerwonej herbaty, a więc odchudzania. Polecana jest przez większość dietetyków i można znaleźć ją prawie w każdych wskazówkach odnośnie produktów wspomagających utratę nadmiaru wagi. Wszystko zawdzięcza ona dużej zawartości polifenoli i enzymów, które ułatwiają trawienie, a tym samym przyspieszają proces przemiany materii. Co więcej, w efekcie przejedzenia również okazuje się bardzo przydatna, ze względu na właściwości wspierające produkcję soku żołądkowego.

Generalnie zaleca się picie około 5 filiżanek herbaty dziennie, aby faktycznie przynosiła zamierzone rezultaty. Jednak nie zapominajmy, że nie jest to jedyna metoda odchudzania. Zacznie ona działać dopiero, kiedy połączymy ją ze zdrową i zbilansowaną dietą oraz aktywnością fizyczną. Kolejno możemy wymienić inne pozytywne skutki systematycznego picia herbaty Pu erh:

  • redukcja stresu oksydacyjnego
  • opóźnienie oznak starzenia się skóry
  • działanie przeciwutleniające i antynowotworowe
  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
  • poprawa kondycji pamięci
  • zapobieganie próchnicy
  • działanie przeciwzapalne
  • pobudzenie

Jak prawidłowo zaparzyć czerwoną herbatę?

Na pewno nie można w tym celu użyć wrzątku do jej zalania, ponieważ straci wszystkie swoje drogocenne właściwości. Dlatego po zagotowaniu wody, należy odczekać 3-4 minuty, aby temperatura spadło do około 90°C. Do standardowej filiżanki wsypujemy jedną łyżeczkę suszu, czyli mniej więcej 3-5g na 200ml wody. Tutaj chcemy od razu zaznaczyć, aby zakupiona herbata była jak najbardziej naturalna i nieprzetworzona, a zatem możemy śmiało polecić sklep Jawo Kraków. Właśnie tam możesz liczyć na w pełni ekologiczne i sprawdzone jakościowo produkty, a więc i Twoja herbata Pu erh będzie w 100% skuteczna.

Czas parzenia herbaty powinien wynosić od 1 do 3 minut, przy czym warto zaznaczyć, że przedłużenie tego czasu spowoduje gorzkawy smak naparu. Natomiast jeśli chcesz uzyskać mocniejszy i bardziej aromatyczny efekt, należy zwiększyć ilość suszu, a nie czasu parzenia.

Powstaje jeszcze ostatnie pytanie – ile razy można zaparzać jedną dawkę suszu? Można to robić nawet do 3 razy, gdzie każde kolejne parzenie powinno wydłużyć się o minutę. Jednak smak i właściwości pozostaną te same.