Czym różnią się produkty bio, eko i organic?

  • View Larger Image Zlote-jablko-na-arkuszu-zapisanego-kolorowymi-slowami

Często słyszymy wszystkie te hasła i traktujemy je jako synonimy, którymi w rzeczywistości wcale nie są. Warto zatem dowiedzieć się więcej na ich temat, by móc je świadomie rozróżniać i tym samym kupować z wiedzą, co tak naprawdę wybierasz. Zapraszamy do lektury i życzymy udanych zakupów w przyszłości, aby faktycznie stały się bio, eko albo organic.

Produkty bio

To określenie wywodzi się z greckiego słowa bio znaczy życie, a więc można domyślać się na czym polega cała filozofia produkowania, wytwarzania tych artykułów. Nie jest to wyłącznie odniesienie do nas jako konsumentów, ale także otaczającego nas świata – fauny i flory. Produkty bio produkowane w sposób przyjazny środowisku, a więc w żaden sposób nie jest zakłócona harmonia selekcji naturalnej zwierząt i roślin. Wręcz przeciwnie, całe dziedzictwo genetyczne pozostaje niewzruszone i może swobodnie się rozwijać.

Te produkty nie ingerują w świat przyrody, a bardziej z nim współpracują, co oczywiście pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i życie planety. Nie można jednak zwyczajnie nazwać swoich artykułów spożywczych bio, tylko ze względu na popieranie tej ideologii. Należy spełnić szereg wymagań i otrzymać specjalny europejski certyfikat potwierdzający rzeczywiste poszanowanie do praw natury i zdrowia konsumentów. Najczęściej przedstawiany jest symbolem zielonego listka na opakowaniu, co może być dla Ciebie cenną wskazówką.

Produkty eko

Te z kolei mają za zadanie dbać o dobro ekosystemów, a także naturalnych środowiska dla roślin i zwierząt. Cały proces produkcji powinien być dostosowany do ich potrzeb, a w razie zagrożenia – wszystko ma zostać podporządkowane ich ochronie. Stosowane praktyki mają na celu wykorzystanie wyłącznie naturalnych zasobów ziemi, a prowadzenie upraw w danym ekosystemie odbywa się zgodnie założeniami o równowadze.

Oprócz żywności, dostępne są także ekologiczne środki czystości, które można rozpoznać po specjalnych certyfikatach i znaczkach na opakowaniach jako przyjazne środowisku – Ecolabel. Poza tym wśród ważnych informacji powinny znaleźć się:

  • biodegradowalne opakowanie, czyli ulega rozłożeniu podczas procesu kompostowania i nie wydziela wówczas żadnych szkodliwych substancji;
  • opakowanie nadaje się do recyklingu, co oznacza, że może ono zostać ponownie przetworzone i wykorzystane.

Produkty organic

Ostatni zbiór produktów posiada wiele standardów do spełniania, jak na przykład wykonanie w co najmniej 95% z naturalnych składników. Organiczność polega także na zachowaniu odpowiedniej kondycji gleby podczas upraw, aby była jak najbardziej żyzna i przynosiła oczywiście jak najwięcej plonów – wyłącznie dzięki naturalnym metodom.

Co więcej, ziemia pod uprawę nie może być wyeksploatowana, dlatego stosuje się tzw. płodozmian, czyli naprzemienne występowanie po sobie kolejnych roślin i ich uprawianie. W rezultacie jest praca długofalowa i czasochłonna, lecz przynosi największe korzyści i zapobiega rozprzestrzenianiu się chorób roślin. Organiczne produkty również dbają o skład gleby, aby nie zanieczyszczać jej szkodliwymi substancjami chemicznymi, gdzie podobnie dzieje się w przypadku wód gruntowych.