Dlaczego warto jeść daktyle?

  • View Larger Image Daktyle-na-talerzu

Są przepyszne i to nie ulega żadnym wątpliwościom, ale czy wiesz o nich coś więcej? Daktyle suszone to jedne ze zdrowszych przekąsek, a poniżej przekonasz się dlaczego. Zawierają w sobie wiele drogocennych właściwości, które zamiast spożywania w tabletkach i suplementach, możesz śmiało zastąpić naturalnymi witaminami i minerałami.

Co dobrego w daktylach?

Przede wszystkim są cennym źródłem cukrów prostych, które przydają się szczególnie profesjonalnych sportowców i osobom żyjącym aktywnie. Daktyle pozwalają na błyskawiczne wchłonięcie się glikogenu w organizmie, co powoduje nagły wzrost energii. Dodatkowo zawiera dużą dawkę potasu, który jest jednym z podstawowych elektrolitów. Te z kolei są równie przydatne po treningach, ćwiczeniach czy jakimkolwiek innym wysiłku fizycznym. Warto zaznaczyć, że pomimo dużej zawartości cukru, nie podnoszą stężenia cukru we krwi.

Poza tym posiadają w sobie inne witaminy i minerały, jak na przykład witaminy PP, B1, B2 czy A oraz fosfor, żelazo, magnez. Niektóre z nich pomagają osobom zestresowanych pozbyć się chwilowo zmartwień, ponieważ działają kojąco i uspokajająco na nasze ciało i umysł, usprawniając tym samym pracę serca.

Więcej dobrego dzięki suszonym daktylom

Można wymieniać w nieskończoność kolejne prozdrowotne właściwości suszonych daktyli, które mogą chociaż częściowo wpływać na nasze samopoczucie i ogólną kondycję.

  1. Źródło błonnika, który wspomaga pracę jelit oraz ich oczyszczenie z toksyn.
  2. Regularne spożywanie może przyczynić się do hamowania zakrzepów w naczyniach krwionośnych oraz zmniejszają poziom cholesterolu.
  3. Antyoksydanty zapobiegają chorobom i wzmacniają odporność.
  4. Pomagają niekiedy zwalczać stany zapalne i minimalizują objawy przeziębienia.
  5. Znane są także jako afrodyzjak, zwłaszcza w krajach arabskich. Być może warto wypróbować je również pod tym kątem, skoro mają tak wiele cennych właściwości.

Daktyle w kuchni

Teraz powstaje pytanie, co można z nimi zrobić? Naturalnie, świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska same w sobie, dlatego polecamy spożyć w ciągu dnia chociaż kilka daktyli suszonych, by załagodzić swój wewnętrzny głód na słodycze. Poza tym można dodawać je do sałatek jak lekko słodki akcent albo do koktajli, dzięki czemu nabiorą one przyjemnego smaku.

Ponadto daktyle są jednym z podstawowym składników kuchni bliskowschodniej, więc jeśli jesteś fanem tego typu potraw, również możesz wykorzystać w tym celu kupione daktyle. Ostatecznie pozostaje jeszcze całe mnóstwo przepisów w internecie na inne specjały z udziałem daktyli w roli głównej, które powinny zasmakować Tobie i Twoim bliskim. Na zdrowie!