Jakie produkty wspomagają odchudzanie?

  • View Larger Image Kolorowe-soki-i-koktajle-na-stole

Istnieje kilka warzyw, przypraw czy ziół, które posiadają dodatkowe właściwości przyspieszające metabolizm. Oznacza to również, że świetnie nadadzą się jako uzupełnienie Twojej codziennej diety. Warto poznać kilka artykułów, które koniecznie muszą znaleźć się na Twojej liście zakupów i zaczną działać na Twoją korzyść.

Fasola

Jako pierwszy składnik Twojej diety wymienimy fasolę, czyli cenne źródło białka i błonnika. Posiada ona niewiele kalorii, a mimo wszystko zapewnia uczucie sytości na długo. Dodatkowo fasola pomaga w pozbywaniu się nadmiaru ilości wody z organizmu, co również przyspiesza metabolizm i wspomaga w uzyskaniu efektu szczupłej sylwetki.

Fasolę można śmiało podawać jako dodatek do dań głównych, stosować jako składnik sałatek, sosów, zup czy dipów. Jest coraz więcej przepisów z użyciem fasoli, która nie tylko działa, ale również smakuje znakomicie.

Herbata

Do posiłków czy w międzyczasie – o każdej porze można napić się pysznej herbaty. Poza smakiem i aromatem może odznaczać wieloma prozdrowotnymi właściwościami, w tym między innymi odchudzającymi. Doskonałym przykładem będzie zatem czerwona herbata, która zahamowuje wchłanianie się tłuszczów z jedzenia i przyspiesza przemianę materii. Z kolei zielona herbata, a najlepiej liściasta poprawia procesy trawienne, dzięki czemu unikniesz uczucia przejedzenia.

Jogurt grecki

Polecamy również jedzenie greckich jogurtów, które w porównaniu z pozostałymi jogurtami posiadają największą ilość białka. Oznacza to między innymi zahamowanie uczucia głodu na dłużej i wspieranie trawienia żołądka. Co więcej, jogurty greckie bardzo często cechują się mniejszą ilością cukru, a więc doskonale nadadzą się do Twojej diety. Codzienne spożywanie ich samodzielnie lub jako dodatek do fit deserów czy innych posiłków sprawi, że przestaniesz podjadać, a Twój organizm zacznie prędzej spalać zbędne kalorie – oczywiście w połączeniu z aktywnością fizyczną.

Orzechy

Bardzo często zasady diety łamane są pomiędzy posiłkami, kiedy nagle nachodzi nas ochota na coś słodkiego, słonego lub chrupkiego w ramach przekąski. Zamiast niezdrowych smakołyków warto zastąpić je czymś zdrowszym i naturalnym. Mowa tym razem o orzachach – włoskich, laskowych, migdałach i wielu innych. Posiadają one wiele białka, kwasów tłuszczowych i błonnika, które prowadzą do redukcji masy ciała, obniżeniu poziomu cholesterolu, a także pozytywnie wpływają na koncentrację. Jednak należy jeść je z umiarem – zdecydowanie wystarczy jedna garstka orzechów dziennie.

Ostra papryka chili

Nieważne czy dodasz ją jako przyprawę do posiłków albo zjesz w postaci samego warzywa, mimo ostrości będzie ona rewelacyjnie wpływać na Twój organizm. Wszystko za sprawą jednej substancji – kapsaicyny, która ogranicza apetyt i napędza ludzki metabolizm. Wiele przypraw czy warzyw o ostrzejszym charakterze działa w podobny sposób, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety.

Pamiętaj także o zachowaniu zdrowego rozsądku, bo przecież nie wystarczy jeść wyłącznie wyżej wymienionych produktów i to w dużych ilościach. Można uzupełnić swoją dietę i wybierać poszczególne artykuły, ale zawsze ostateczny wynik zależy od ruchu i zdrowego odżywiania.