Automatyczne ekspresy do kawy goszczą już nie tylko w kawiarni, ale coraz częściej w domach na użytek prywatny. Dowodzi to temu, że społeczeństwo coraz bardziej nastawione jest na kawę wysokiej jakości. A kiedy mowa o wysokiej jakości, samo parzenie jest krokiem ostatecznym. Najpierw ziarna kawy muszą zostać dokładnie zmielone. Odpowiada za to młynek do kawy, który czasami lubi przestać działać? Co wtedy zrobić? Oto kilka porad.
Zablokowany młynek do kawy
Może się zdarzyć, że podczas mielenia ziaren, kawa zablokuje młynek. Ten problem można rozpoznać po nienaturalnym dźwięku wydawanym przez ekspres. Gdy go usłyszymy trzeba od razu wyłączyć ekspres. Po tym można przystąpić do czyszczenia. Warto również wspomnieć o jakości kawy. Zbyt tłusta, z dodatkami olejów może niekorzystnie wpływać na młynek, oblepiać go. Zbyt mocno zmielona natomiast powoduje kapanie kawy do filiżanki, a nie swobodny przepływ przez dysze.
Jak czyścić młynek do kawy?
Zablokowanie młynka nie musi od razu wiązać się z wizytą w serwisie ekspresów do kawy . Można spróbować samodzielnie wyczyścić żarna w młynku. Jest na to bardzo prosty sposób, jeśli młynek jest osobnym urządzeniem. Polega na rozmontowaniu młynka i wyjęciu żaren. Następnie trzeba je wyczyścić za pomocą szczotki i bezwonnego alkoholu. Po złożeniu młynka należy go ponownego ustawić. Jeżeli posiadamy ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem rozkręcanie nie wchodzi w grę. Jedynym sposobem jest skorzystanie ze specjalnego granulatu do czyszczenia. Dzięki niemu pozbędziemy się resztek starej kawy. Specjalny środek neutralizuje też smaki i zapachy oraz odtłuszcza żarna.
Starte żarna w młynku do kawy
Ekspresy do kawy dzielą się na te z żarnami stalowymi i ceramicznymi. Każdy rodzaj żarna inaczej się zużywa. Powszechnie przyjęło się, że ekspresy z młynkiem stalowym są bardziej trwałe od ceramicznych. Można przypuszczać, że szybciej zetrą się żarna ceramiczne, ponieważ mielą ziarna drobniej niż stalowe. Więcej powstaje pyłu. Sprawdź, w jakim stanie są żarna w Twoim młynku, jeżeli nie czujesz się na siłach wezwij fachowca. Warto mieć na uwadze, że wszystkie elementy w automatycznych ekspresach są delikatne i łatwo można uszkodzić, czy połamać.
Profilaktyka ekspresu do kawy
Każdy z nas wie, że lepiej używać dobrej jakości kawy, jednak największym zagrożeniem dla młynka są słodzone i aromatyzowane ziarna. Oblepiają żarna młynka, pozostając w urządzeniu i uniemożliwiając jego prawidłowe działanie. Wtedy jedynym sposobem na naprawę, będzie wizyta w Klinice Ekspresów w Szczecinie.