Jak upiec keks z bakaliami? Przepis na ciasto

W wolnej chwili możesz spróbować swoich sił i przygotować tradycyjny keks z bakaliami. Ten przepis w naszej kulturze jest przekazywany od pokoleń. Wykorzystaj sprawdzoną i ulubioną mieszankę bakalii i przekonaj się już teraz, jak pyszny w smaku może być tradycyjny keks. Sprawdź przepis na keks w naszym poniższym artykule.

Czym jest keks z bakaliami?

Pierwszy keks pieczono już w starożytnym Rzymie. Najczęściej, w składzie znajdowały się: owoce granatowca, orzeszki piniowe, rodzynki, miód, suszone morele. Ten tradycyjny, świąteczny wypiek to nic innego jak ciasto biszkoptowe, które ucieramy na maśle. Głównym składnikiem są bakalie bez konserwantów. W trakcie pieczenia, w powietrzu unosi się aromatyczny zapach wanilii, co wprowadza domowników w świąteczny nastrój.

Składniki na keks z bakaliami

  • 5-6 średnich jajek,
  • 320 g mąki do pszennej,
  • 25 dag masła,
  •  5 łyżeczek cukru wanilinowego,
  • 2-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 140 g cukru pudru,
  • 400 g ulubionej mieszanki bakaliowej

Sposób przygotowania

  1. Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem wypieku odpowiednio wcześnie wyciągnąć masło. Masło potrzebuje więcej czasu, aby stało się odpowiednio miękkie. To samo zrób z jajkami i śmietaną. Powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj swoją mieszankę bakalii. Większe owoce, pokrój na mniejsze kawałki. Orzechy obierz z pozostałości skórki i posiekaj.
  3. Przesiej mąkę dodając do niej proszek do pieczenia, a do miski z mąką wsyp mieszankę bakalii. Całość zamieszaj, dzięki czemu owoce nie skleją się ze sobą w cieście.
  4. Do drugiej miski wsyp ¾ szklanki cukru pudru, dodaj kostkę miękkiego masła i ubijaj przez kilka minut na wysokich obrotach miksera. Gdy powstanie jasny puch, dodawaj powoli jajka, w odstępach 30 sekund od siebie.
  5. Jak ubijesz krem na jednolitą masę, następnie dodaj mąkę z bakaliami. Mieszaj powoli, do momentu powstania jednolitego ciasta, używając szpatułki.
  6. Następnie, do posypanej mąką keksówki  przełóż masę.
  7. Keks piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Twoje ciasto z bakaliami powinno piec się przez 60-70 minut. Warto jednak sprawdzić po upływie około 45 minut czy jest już upieczone. Możesz w tym celu użyć patyczka szaszłykowego.
  8. Keks możesz oprószyć cukrem pudrem lub użyć domowej roboty lukru.

Jeżeli Twoje ciasto w trakcie pieczenia zaczyna pękać, przyczyną jest zbyt wysoka temperatura. Wówczas polecamy wyłączyć górną grzałkę i pozostawić wyłącznie grzanie od dołu. Jeżeli Twoje ciasto po wyjęciu z piekarnika zaczyna opadać, jest to sygnał, że keks nie został do końca wypieczony. Warto po wyłączeniu piekarnika, pozostawić keks na 10 minut w środku.

Polecamy stary i sprawdzony sposób, aby po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudzić je. Następnie owinąć w folię spożywczą i potem w folię aluminiową. W ten sposób keks nie będzie przesuszony w żadnym miejscu.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *